Alternativy k Raspberry Pi

Raspberry Pi nejsou a hned tak nebudou - termíny dodání jsou někde kolem 06/2022.

Hledal jsem nějaké dostupné alternativy a zatím mám tři kusy. Je to všechno Banana - chápu, že tady je jakási pachuť z těch tuhnoucích BPI-M2+, ale to prostě mohla být opravdu smůla na vadnou sérii.

Banana BPI-M2 Ultra

Má to 2GB RAM, eMMC disk 8GB a nějaké čtyřjádro. V TME je mají za cca 2000.

Jedna mi tu běží cca 2 roky, mám tam přes SATA připojený SSD disk a dělá to kamerový server (jenom jedna kamera). Chová se to velice stabilně, za celou dobu to nemělo výpadek - a to tam nemám ani ventilátor.

Asi by to bez problému mohlo fungovat jako počítač pro řízení sítě. Dokonce by se tím možná daly řešit malé kamerové servery - musí se zkusit, co to bude dělat s více kamerama.

Banana BPI-M4 (2GB RAM)

Má to 2GB RAM, eMMC 8GB, čtyřjádro a teoreticky to podporuje stejné POE moduly jako Raspbery Pi. V TME to mají za cca 1600.

Na řízení sítě by to mělo stačit bez problému. Je tam M2 slot, muselo by se zkusit jak to jede s diskem.

Banana BPI-M2P Zero

Tohle je jenom taková hračka s 512MB RAM, ale má to 8GB eMMC disk a dá se k tomu koupit POE modul.

Podle mne by se to dalo používat do malých racků - na hlídání teploty, otevření racku, monitoring UPS a napojení dvou switchů přes RS232 by to úplně stačilo.

Na TME stojí 873.

Ještě jsem rozjel Rock Pi S.

Mám to v krabičce - jenom s pasivním chlazením - a chová se to překvapivě dobře.

Screenshot 2021-10-09 at 9.04.59

Asi by to šlo bez problému dávat do malých racků.

Raspberry Pi 4B v mnoha obchodech zase skladem např u CZC apod. :wink:

Přidal jsem další kameru, takže je tam teď jedna SD kamera (DS-2CD2012-I) a jedna 4K kamera (DS-2CD2183G0-I). Jede to úplně v pohodě, load je cca 1.7, teplota CPU 43 °C (s ventilátorem).

Podle mě to čtyři kamery bez problému zvládne.