V Laboratoři musí být zapnuto Testovat ISDoc, Testovat automatické pořizování dokladů z došlé pošty a Testovat vytěžování dokladů.
Stejně tak musí být zapnuto Testovat přepínání ceny celkem v řádcích dokladů. Jako teoreticky nemusí, ale v realitě jsou ty doklady často poskládány tak, že bez zadání cenou celkem se nelze dopočítat správné ceny (mám třeba faktury ze shoptetu, které bez toho vůbec nefungují).
Vytěžování z PDF
V současné době fungují doklady:
alza.cz - import jak hlavičky, tak i řádků a položek
elfetex.cz - import pouze hlavičky, ale řádky a položky lze dodělat
tme.eu - import jak hlavičky, tak i řádků a položek (zatím nefunguje odpočet záloh)
Teoreticky fungují nějak i faktury vystavené přes shoptet, ale není to asi dotažené do konce. Mám k dispozici pouze faktury z laskakit.cz, na kterých to ladím (tam funguje import hlavičky, řádků a položek).
Funguje to podobně jak s ISDOC, stačí dát do zprávy přílohu v PDF a samo se to udělá
Případný obsah lze studovat v záložce přílohy:
Automaticky importovat nákupní doklady z došlé pošty zapne to, že příchozí zpráva bude rovnou naimportována jako “žlutý” doklad (přijatá faktura)
Výchozí Položka pro řádek dokladu umožňuje nastavit konkrétní (účto)položku, která se bude dávat do řádků dokladu (pokud se nenajde položka na základě jiných kritérií, např. kódu)
Automaticky importovat Položky automaticky vytváří nové položky, pokud je součástí zdrojového souboru (PDF/ISDOC) nějaký kód výrobce / dodavatele.
Typ položky je typ položky, který bude použitý pro nově importované položky.
Naplňování nových “dokladových” údajů ve Zprávách
Pokud se podaří při přidání přílohy detekovat formát (nebo je to ISDOC), naplňují se automaticky nové dokladové sloupce ve Zprávě - nehledě na to, jestli je zpráva má povolené nebo ne.
Funguje to dobře při příchodu zprávy e-mailem nebo hromadným přidáním.
Při manuálním přidání přílohy je potřeba před nahráním přílohy zprávu uložit a po přidání okno zavřít a znovu do právy vejít (je to chyba a bude odstraněna).
Datum přijetí, u přeposlaných to nebude nikdy DNES ale ideálně Datum vystavení dodavatele (U T-Mobile je to 100%), bohužel klienti mi to většinou přeposílají, Zjistím, zda je tam možno zadat více emailů v MůjTmobile
Termín ideálně vypočítat z datumu příjetí v předchozím bodě, tedy jako počet dní, které mají osoby, které budou doklad odsouhlasovat a doplňovat. Ne vyšší než datum splatnosti
Zakázka mám nastavenou v Nastavení řádků
Středisko mám nastaveno jako u zakázky
Cena OK, jen jsem ještě u cizí měny nevyzkoušel zda se objeví kurzovní lístek, který by měl být podle účetního data nebo data přijetí
Specifický symbol - asi druhá fáze až bude skriptovací jazyk pro naplnění formátovaného řetězce podle datumů (zde v pravo nahoře buď za labelem za období nebo z DUZP
Datum vystavení je vpravo tedy ne 19.01.2023 ale 20.01.2023
Účetní datum by se mělo naplňovat podle DUZP na faktuře. Zde jsem po tolika letech zaváhal jaký je v SHIPARdu rozdíl mezi DUZP a DPPD, ale dokumentace zde: shipard.org | Faktury přijaté mluví jasně: DUZP je u FP datum, kdy uplatňujeme do DPH na naší straně a DPPD (datum povinnosti přiznat daň) je to na straně Dodavatele, tedy to co má v jejich DUZP. Tedy potom do účetního datumu, by já ručně naplnil 19.01.2023 = jejich DUZP, tedy kterého období se plnění týká a kdy nastalo;
DUZP potom v tomto případě 20.01.2023, kdy oni vystavili = jejich Datum vystavení
DPPD potom jejich DUZP z faktury zde = 19.01.2023
Otázky:
Dal by se i v tomto případě (podle nastavení) založit řádek s nastavenou položkou na Osobě dodavatele s částkou bez (nebo s DPH), zde každý měsíc stejně
Budou se při platbě za hotové a kartou naplňovat všechny datum stejně odvozené od DUZP na dokladu dodavatele;
Založí se sám nový dodavatel, když ještě není zaveden ale má IČ, DIČ a Název? S tím souvisí i bankovní spojení, ideálně podobně jako provozovna u Osoby nastavená jako výchozí;
Když zprávu doplním ručně v rámci schvalování, přenesou se po nabrání na záložce Pošta i ty doplněné údaje - NYNÍ SE PŘENÁŠÍ JEN TY VYTĚŽENÉ ÚDAJE
Mohla by být doplněna i ta účto-položka nebo položka nastavená na Osobě nebo Nastavení řádku ? která by byla k editaci ve schvalování;
Text z hlavičky zprávy i přenést do Text dokladu na hlavičce (používá se pro text účetního zápisu zúčtovacího vztahu = 321 AU
Doplnění kontaktních údajů Osoby dodavatele z faktury (emaily, telefony, web, ISDS)
Ale když si zkusíš fakturu z Alzy, tak to tam naběhne včetně řádků.
Já chápu, že z účetního hlediska tam ty řádky nejsou potřeba. Ale pár dnů si s tím hraju a to, že tam ty řádky jsou a můžu najít, který konkrétní USB kabel jsem to před půl rokem kupoval, je návykové. Chápu, že to najdu i přes to PDF, ale to prostě není ono…
No a tím pádem je otázka, jestli by se nemělo jít cestou vždy vytěžit i ty řádky - teoreticky i za cenu jakéhosi “vymyšleného” řádku typu “Telefonní poplatky 02/20023” (ta faktura T-Mobile je fakt humus).
Tu už žádnou aktuální nemám, protože odmítli ISDOC tak u nich vybírám a pak nakupuji u T.S.Bohemia. ŠLo by to zkusit asi i na starší ? Nechce se mi tam jen tak nakupovat
Já nevím, jestli by se nemělo udělat něco jako Nastavení hlaviček dokladů. Zneužívat na to ty e-mailové filtry mi přijde dost nevhodné, navíc ne všechno chodí e-mailem…
Nu dnes jsem na tvoje doporučení místo načtení přes sekci, faktury uložil na disk a poslal pak emailem do sekce doklady v testovacím ISDOC shipardu.
Ještě by neškodilo nějak zkusit vytěžit toho skutečného dodavatele u přeposlaných faktur z různých předplatných u zahraničních firem. U INNOVATEE toho mam 50% dokladu
Navic by chtělo ignorovat vyjmenované emaily (můj klient, který přeposílá) a místo něj vyhodnotit dodavatele podle toho emailu z FORWARDED:
Já bych tam řádky vždy chtěl. A spíš bych uvítal nastavení na Osobě dodavatele zda ho zaúčtovat a zakládat řadky položkově na výchozí položku 1:1 ke každé sazbě daně a navíc samostatně pro:
Srážky záloh - někdy i více
Mohlo se také do budoucna pracovat s těmi dvěma okruhy, kdy by se v prvním finančním zaúčtovaly:
Že bych rámci schvalování měl ve struktuře zprávy tu obvyklou položku (účto-položku) z Osoby dodavatele (viditelnou) a když občas něco jiného např, misto materiálu nebo nájmu třeba majetek tak bych to prohodil
PROBLÉM K ŘEŠENÍ
Zahraniční faktury ukázaly, že by bylo potřeba ideálně v nastavení Osoby dodavatele ještě nastavit výchozí údaje, které po načtení z došlé pošty byly nekorektní takto