Docela bych rád dal velkou prioritu zdokonalení Nastavení řádku. Snažím se to využívat maximálně jak to jde a to co by mi to umožnilo maximálně vytěžit je docela málo uživatelská přívětivost:
Nemožnost definice přímo z místa použití tj. na řádku dokladu (banka, faktura a někdy později třeba účetní doklad). Moje uživatelská představa je obdobná příkladu jak se pracuje se šablonou platby v homebankingu. Uložím opakovanou transakci s jejími zobecněnými atributy do Nastavení řádku a pak si to zpět naberu s opakovanou korekcí vyzkouším, že to funguje;
určitě by to chtělo i nad celým dokladem akci (opakovatelnou tedy ne jen při prvním potvrzení) Aktualizovat nastavení řádku;
Dát k dispozici kompletní syntaxi skriptovacího jazyka s proměnnými které jsou nejfrekventovanější pro naplňování chybějících VS, SS, a Popisů transformací z datumových a jiných vsupních údajú z hlavičky a řádku
Zatím není jasné, jak by to v tom dokladu (řádku) mělo vypadat.
Ideální by bylo využít pravý sloupec, kde se vybírají číselníky - je to dost velké a všechno by se tam vešlo. Hlavní problém je, jak to “aktivovat”. Bude se muset “někam něco” přidělat - možná nějaký checkbox, který by řádek přepnul do tohoto nastavovacího módu.
Další problém je rozhodnout, jestli lze na jeden řádek dokladů uplatnit více nastavení řádků. Dneska je to postavené tak, že je to možné. Pokud podmínky na nastavení zafungují, tak se uplatní všechny.
Podle mne je to správné chování; chybí tomu snad jenom checkox pro ukončení zpracování (podobně jako u filtrů došlé pošty). Pokud by to bylo matoucí, asi by se to dalo nějakam (globálním) nastavením vypnout.
Ty dvě věci spolu dost souvisí, protože pokud opravdu může být jeden řádek ovlivněn z více nastavení, musí to to uživatelské rozhraní zvládnout obsloužit.
Přiznám, že nejsem nadšeným a loajálním příznivcem pravého číselníkového sloupce. Víc by mi vyhovovalo řešení pomocí malých ikonek třeba v infotextu jako současná ikona pro editaci Osoby.
Zde bych to raději viděl na komplexnějším řešení buďto hierarchii nastavení v nastavení nebo i pomocí skriptů s podmínkou nebo CASE
Ale i s vědomím, že něco budeme dolovat z:
Smluv a objednávek, třeba střediska položky majetku a zakázky;
Položek s převodem kódů partnerů na naše položky;
Asi zde bude také vhodné rozšířit strukturu vstupu o vše co je možno vytěžit ze stávajících formátů výpisů. Jako příklad typ transakce, která slovně vyjádřená u různých bank různě umožňuje např. odlišit použití karty, kteté má stejný KS1178 pro více operací:
Zdá se mi, že současné použití toho pravého sloupce pro číselníky, již např. při novém pořizováni faktur z Došlé pošty, kdy se musí vejít na šířku Editační formulář - sloupec číselníků - náhled zprávy s přílohou, ukazuje ze:
Typ transkace: Bezkontaktní výběr hotovosti z bankomatu , který jako jediný odlišuje tuto transakci od transakce typu: Platba kartou, kde i dále je uvedeno u kterého obchodníka.
Domnívám se, že pokud by jsem v //Nastavení řádků// na vstupu uměli testovat ten sloupec TYP OPERACE dalo by se lépe rozlišit:
Výběr = pohyb: Vydej pro převod
Platba kartou = Úhrada závazku (//Nákup u obchodníka//)
Dnes jsem si v databázi POLLÁK dělal nastavení řádků pro nákupy PK a znovu mi chybí tyto možnosti:
Doplnění VS, SS, KS skriptem zejména ty odvozeniny z datum transakce
Např. u T-Mobile, kde máme pořád stejný VS a ve faktuře v SS období, tak nějaké přiřazení podle částky a VS (něco jako FiFO)
Typ bankovní operace, kterou by šlo rozlišit u KS 1178 (Nákup PK od Výběru hotovosti)
POKUD BY TO ŠLO MOŽNOST OPAKOVANÉHO NAČTENÍ Nastavení řádků tedy něco jako akce nad označeným řádkem (řádky), takto to jde jen jednou při potvrzení, které i přes přegenerování nastavení se poprvé většinou nechytne
Karel: Předem říkám, že nepíšu proto, aby se to hned udělalo, ale až se do struktury a možností definování výrazů pro naplňování z ostatních zdrojů v hlavičce nebo řádku výpisu bude sahat, aby se nezapomenulo
V nastavení řádku pro Banku mi chybí částka transakce v CZK nebo Měně (v podstatě obou), která by u Apple produktů umožňovala testovat za co to je. u Apple a dalších mám různá předplatná:
08-tého Cloud+ s úložištěm 2 TB = 249,00 CZK
11-tého EVERNOTE = 219,00 CZK
13-tého SPOTIFY = 5,99 EUR
15-tého SOUNDSLICE = 5,00 USD
16-tého Google Storage = 79,99 CZK
18-tého Apple TV = 199,00 CZK
Je toho více co si dědek Jačko dopřává…
Datum transakce dávám do VS ve formátu RRRRMMDD a do SS: číslo karty KS: 0008
Stejnou metodiku mám u faktur z těchto zdrojů tedy:
VS → Datum
SS → Číslo karty (poslední čtyřčíslí)
KS → 0008
Faktury mám v den úhrady, takže případné vytěžení takových faktur by posléze byla brnkačka
P.S.
Existuje šance i z PDF výpisu z FIO vytěžit Ty údaje popisu:
Např.: Nákup: xtv.cz, xtv.cz Praha 5, Praha 5, 15000, CZE, dne 8.3.2023, částka 259.00 CZK
Kde:
Nákup: xtv.cz, po čárku testuji již úspěšně pro naplnění obchodníka
dne 8.3.2023 bych potřeboval transformovat na 20230308 do VS
částka 256.00 CZK je většinou u zahraničních ta částka v USD nebo EUR