Potřeboval bych si nějak ujasnit, jak dál s tady tím IoT a Shipardem. Objevila se tu spousta nových zigbee periferií a všichni by to chtěli začít nějak ovládat.
V zásadě existují dva problémy:
a) Jak řešit logiku ovládání (co se má udělat když se něco stane)
b) Uživatelské rozhraní - tj. něco webového, případně mobilní aplikace, kde můžu na něco kliknout a něco se stane.
Není mi úplně jasné, jak se k tomu postavit. Všechnen HW, co tady dneska je, funguje přes MQTT a jde ho ovládat v podstatě jakkoliv pomocí existujících nástrojů:
- Je tu Node-RED, kde jde hezky vizuálně skriptovat, ale uživatelské rozhraní není nic moc.
- Existuje Home Assistant, který má dobře vyřešené rozhraní, jde tam dělat různé automatizace a umí to v podstatě všechno. Ale je to rozsáhlé, místy dost složité a je obtížné to nainstalovat (respektive není, pokud na to člověk obětuje zvláštní počítač - což se mi ale moc nechce).
- Jsou tu věci jako Home Kit od Apple nebo Google Home - nevím jak to funguje a ani nevím, jestli bych si něco takového chtěl pustit do firmy (asi nechtěl).
Celé jsem si to procházel a mám z toho docela rozporuplné pocity:
- Není potřeba nic řešit, ty nástroje se dají použít a každý si to může vyřešit jak umí a potřebuje.
- Zároveň je to víceméně nepoužitelné, umí to spoustu věcí, které nepotřebuju, a naopak mnoho jednoduchých, stále se opakujících situací, které potřebují řešit všichni, tam nejde vyřešit jednoduše.
Takže je otázka, jestli se nezamyslet nad tím, co se vlastně od toho všeho chce:
- Já sám za sebe nějaké vymakané uživatelské rozhraní nepotřebuju. V podstatě by mi stačilo něco jednoduchého, kde budou tlačítka na ovládání a nějaké informace o stavu.
- Pokud bych nějaké vytuněné rozhraní potřeboval, tak to budou spíš nějaké ovladače typu displej na zdi - a to jde udělat bez probému v HTML jako defacto jednoúčelová věc.
- V podstatě ani nepotřebuju (a ani nechci) řešit nějakou logiku ovládání. Spíš by to mělo fungovat tak, že budou existovat “známé” problémy (brány/dveře, světla, ostraha atd.), které nadefinuju a celé to bude fungovat samo od sebe.
- Kdyby se mělo řešit nějaké “skriptování”, tak už by snad bylo jednodušší použít třeba Blockly a udělat to pořádně (tj. ve výsledku něco jako Lego Boost).
- Samozřejmě díky tomu MQTT by to celé šlo pořád kombinovat s libovolnými dalšími existujícími nástroji.
Je to celé dost rozsáhlé a zatím ani není jasné, jak to uchopit, tj. nějaká ucelenější analýza toho, co by to vlastně mělo umět a jak by se to definovalo. To vidím jako největší problém - samotné technické zprovoznění až zas tak velký problém není.
Ani si nejsem jistý, jestli je tu nějaký velký zájem nebo potřeba to vlastně řešit.