Účtování DPH, přiznání DPH a kontroling

Používám metodiku, kdy během roku účtuji všechny doklady tak, že tam vyplňuji stejné účetní datum a DUZP. Tím je potom zajištěno, že po zaúčtování účetního dokladu pro přiznání DPH, tak se účty 343xxx všechny vynulují. Toto slouží jako kontrola, zda se nerozchází přiznání DPH se zaúčtovanými doklady, resp. jestli se po přiznání DPH něco v daném období nezměnilo.

Tato metoda má tu nevýhodu, že náklady nejsou často účtované do měsíce kam skutečně patří, ale do měsíce, ve kterém ten doklad dorazil do firmy.

Napadlo mě, že existuje jednoduché řešení této problematiky: stačilo by to účetního deníku ukládat vedle účetního data ještě DUZP.

Potom by šla sestavit sestava něco jako hlavní kniha, ale ne za fiskální měsíce, ale za období DPH, a tyto by musely být na konci období vynulované.

Tato sestava by potom následně šla také využít pro případnou automatickou kontrolu s hlášením pomocí notifikace …

Také by to bylo asi i využitelné, pokud by někdo používal více DIČ, že by se dala sestavovat tato sestava s členěním za jednotlivá DIČ.

Ještě přemýšlím, jestli ty sloupce vlastní DIČ a DUZP je vůbec nutno ukládat do účetního deníku, protože v takové nové sestavě pro kontrolu DPH by se mohly tyto údaje dotahovat přímo z dokladů …

Ano, jak správně píšeš, ty sloupce tam jsou a taková sestava se dá udělat.

Nedá mi to a zeptám se možná jako osel co tomu nerozumí. Kdyby se na účtování dokladů používaly dva účetní okruhy, kde:

1. v prvním by se řešili náklady / výnosy atd. s účetním datem z účetního data dokladu,
  2. v druhém by se řešilo DPH s účetním datem z DUZP dokladu,

tak by v podstatě všechno fungovalo jak má. Nebo to nejde?

Tak ono je to celkem duplicitní, protože to přiznání DPH ví, že je tam změna. Akorát se to nikde nezobrazuje a pak je každý překvapený. Možná bych začal spíš tímto…

Ano, jak správně píšeš, ty sloupce tam jsou a taková sestava se dá udělat.

Nedá mi to a zeptám se možná jako osel co tomu nerozumí. Kdyby se na účtování dokladů používaly dva účetní okruhy, kde:

v prvním by se řešili náklady / výnosy atd. s účetním datem z účetního data dokladu,
v druhém by se řešilo DPH s účetním datem z DUZP dokladu,

tak by v podstatě všechno fungovalo jak má. Nebo to nejde?

Podle mě to nejde, protože účtuješ

MD: 321
DAL: 5xx a 343

a ty nemůžeš roztrhnout tyto účetní zápisy od sebe. Ale ta sestava místo podle účetního data, ale podle DUZP to opravdu elegantně řeší … Dokonce si dokážu představit, že by tam mohl být i filtr za účetní datum, takže by jsi si mohl např. vyfiltrovat, co šlo do přiznání DPH v prosinci se zaúčtováním v listopadu

No muselo by se to prohánět přes nějaký spojovací účet typu 799343 - ten okruh musí mít vyrovnanou bilanci.

Výhodu bych viděl v tom, že to řeší příčinu a ne důsledek. Ale nerozumím tomu a možná mě s tím třeba @kareljacko vyhodí :slight_smile:

No ta sestava ale vůbec netuší, co šlo do přiznání - ona jenom tuší, co mělo jít do přiznání. Kdyby to mělo opravdu kontrolovat proti přiznání, tak by se to muselo ještě brát z řádků přiznání DPH.

Ale jako nejsem proti tomu, chápu, že pro účetní by to bylo srozumitelné. Jenom mi trochu přijde, že to nejdřív špatně zaúčtuju a pak to komplikovaně dohledávám (můj amatérský dojem).

To je pravda, ale z účetního hlediska mě stačí, že vidím na konci období nulové účty 343xxx a jsem spokojený. Pokud ne, tak teprve začnu hledat, co je příčinou a pak by měla nastoupit jiná analýza …

Asi pořád jde o možnost jiného ucetniho s DUZP datumu. To na rozdil od Libora bezne delám jen pracně dohledávám, které doklady jsou mimo uzavírané daňové obdobi.

Pro mne by stačila sestsva, která dokládá ty zápisy s různým účetním a DUZP, ideálně jako uživatelský datumový nebo obdobový fitr nad deníkem, nebo jiným přehledem zdanitelných plnění

V ÚčtárnaPřehledyÚčtování DPH je nová sestava, která zobrazuje “hlavní knihu” za DPH účty podle období DPH a DUZP z dokladů.