Mám dotaz ohledně účtování odpisů Majetku:
- existuje v Shipardu nějaká akce na zaúčtování vygenerovaných odpisů Majetku?
Mám dotaz ohledně účtování odpisů Majetku:
Není.
Ale je tam sestava Účtování, která se snaží ten účetní zápis nějak sestavit.
Já to generování klidně udělám, ale nevím jestli to takto stačí a jestli je to vůbec reálné to takto automatizovaně generovat…
Podle mě sestava účtování sloužila (trochu slouží dodnes, ale asi by se dala vylepšit), aby se zkontrolovalo, jestli je zaúčtování v hlavní knize správně ve vztahu, co je v evidenci majetku.
Dělám ty doklady každý rok ručně, nevím kolik máš karet majetku, co se musí zaúčtovat jejich odpis. Já ročně v největších firmách mám tak cca 20 karet. Díky tomu, že už je upravený účetní doklad, kde se dá v hlavičce vybrat Subtyp dokladu Odpisy majetku, tak je to zadání velice rychlé. Zadá se na řádku jen karta majetku a částka odpisu.
Dokonce to dělám tak, že si vždy zkopíruji doklad z minulého roku a jen zkontroluji a upravím případné změny (částky, přidám nové položky, smažu položky, které u kterých bylo minulý rok dokončené odepisování).
Dělám to ručně ve VUD pro pohyby majetku, kde ty polozky ručně nabírám a doplňuji častku uplatněného odpisu, mám pár položek tak to moc nehoním ale vše potřebné pro zaúčtování tam je klidně popíšu co odkud brát když…