Účtování odpisů Majetku

Mám dotaz ohledně účtování odpisů Majetku:

• existuje v Shipardu nějaká akce na zaúčtování vygenerovaných odpisů Majetku?

Není.

Ale je tam sestava Účtování, která se snaží ten účetní zápis nějak sestavit.

Já to generování klidně udělám, ale nevím jestli to takto stačí a jestli je to vůbec reálné to takto automatizovaně generovat…

Podle mě sestava účtování sloužila (trochu slouží dodnes, ale asi by se dala vylepšit), aby se zkontrolovalo, jestli je zaúčtování v hlavní knize správně ve vztahu, co je v evidenci majetku.

Dělám ty doklady každý rok ručně, nevím kolik máš karet majetku, co se musí zaúčtovat jejich odpis. Já ročně v největších firmách mám tak cca 20 karet. Díky tomu, že už je upravený účetní doklad, kde se dá v hlavičce vybrat Subtyp dokladu Odpisy majetku, tak je to zadání velice rychlé. Zadá se na řádku jen karta majetku a částka odpisu.

Dokonce to dělám tak, že si vždy zkopíruji doklad z minulého roku a jen zkontroluji a upravím případné změny (částky, přidám nové položky, smažu položky, které u kterých bylo minulý rok dokončené odepisování).

Dělám to ručně ve VUD pro pohyby majetku, kde ty polozky ručně nabírám a doplňuji častku uplatněného odpisu, mám pár položek tak to moc nehoním ale vše potřebné pro zaúčtování tam je klidně popíšu co odkud brát když…