ZigBee a Raspberry Pi

Zde nějaké moduly, které bychom mohli vyzkoušet pro vytvoření zigbee hubu na raspberry pi. @sebik

Našel jsem CC2652R stick - slae.sh

Je to sice trochu dražší (cca 28 EUR), ale:

• Jde to flashovat bez toho programátoru - normálně z příkazové řádky přes USB.
  • Jsou od toho “zdrojáky”: cc2652rb usb dev stick - EasyEDA a asi jdou jednoduše dělat vlastní senzory a ovladače.
  • Jde to z Německa, takže to tu bude snad rychle a bez problému.

Ještě teda takový úvod do problematiky :slightly_smiling_face:

Už to přišlo…

20211018_093645

1 Like

Takže to jede.

Akorát mi chvíli trvalo, než jsem pochopil, že se to opravdu nesmí dávat přímo do USB portu - je potřeba použít prodlužovací USB kabel.

Našel jsem dva vypínače ZigBee (TESLA)

Objednej prosím kdyžtak ještě verzi na baterku.
Ty klasické mají v sobě relé kontakt, který vždy tu zátěž odpojí tj. neumí dávat pouze informaci o stisknutí.

To se jako ten vypínač uspí a pak nefunguje?

Ne, funguje to jako klasické mechanické relé. Takže na spínání běžných “nechytrých” světel je to perfektní.

Ale to zigbee světlo to prostě vypne a ty ho síťově nemůžeš ovládat, dokud se zase ten vypínač nezapne (což lze samozřejmě udělat síťově - ale to světlo pak chvíli bootuje a je to takové nepohodlné).

A ten vypínač, když ho mechanicky zmáčkneš, tak nepošle žádnou informaci přes zigbee?

Pošle. Ale zároveň přepne to relé.

Je to dobrý způsob jak z hloupého světla udělat chytré.

Ale na ovládání chytrého světla to není ono (i když primitivní formou to samozřejmě funguje).

A prostě pustit do toho vypínače jen proud, aby fungoval a ty relátka vůbec nezapojovat a nevyužívat? Do světel pustit fázy napřímo paralelně vedle vypínače?

jenže to si ten vypínač (ten který jsi objednal jako první) nebude mít z kama vzít napájení. Jsou samozřejmě takové, které jsou napájeny fáze/nulák, ale nepředopkládám, že tady bude nulák rozveden do vypínačů. Jinak řečeno, ten vypínač potřebuje průchozí fázi.

já jsem napsal blbě paralelně, omlouvám se. Mělo být napsáno zapojit sériově vypínač před světla. Tím by pořád procházel proud přes vypínač i světla …

Na to už ti odpovídal David, je tam jen problém, že při každém zmáčknutí ten výstup vypne, tím pádem by to zigbee světlo vždy bootovalo při vypnutí vypínačem. Řešení by mohl být ten vypínač na baterky, který by se měl chovat pouze jako zigbéé zařízení a dávat info o zapnutí, ale chtělo by to první vyzkoušet.

Já jsem méně chápavý, tak se zeptám jinak, když se ten vypínač vypne, tak si vypne i nápájení samo sobě? Takže při zapnutí musí ten vypínač vždy nabootovat?

Jako my v podstatě nevíme jak to funguje :slight_smile:

Zatím jsme nenašli odvahu to fázi přemostit přes to relé - v návodu takové zapojení není a je otázka, co by to mohlo udělat. Ale asi by to šlo opatrně zkusit.

Mám zakoupeno a spárováno nové soumrakové čidlo Immax. Podporuje to i detekci pohybu, měří to teplotu a vlhkost. Je spárováno s SHN-ZGB-4.

Chtěl bych toto čidlo využívat hlavně, když světelnost klesne pod nějakou hranici, tak se na schodišti rozsvítí světla a obráceně, při určité světelnosti se zase zhasnou …